De feestdagen in een plantaardig jasje

De feestdagen in een plantaardig jasje

november 13, 2020

De donkere dagen – vaak vergezeld van een flinke spat regen en een stevige noorderwind - doen ons al denken aan de eindejaarsperiode. Hoewel we in deze verdomde coronatijden-met-steeds-wisselende-maatregelen nog maar weinig kunnen plannen, willen we die traditionele gezellige feestdagen niet zomaar laten voorbijgaan zonder het fijne gezelschap van familie, vrienden én lekker eten.

Blogpost voor Abinda door Ellen Charlotte Marie

Kerstmis en nieuwjaar zijn dan wel traditionele momenten, het eetfestijn dat ermee gepaard gaat, is dat tegenwoordig al veel minder. Het nichtje wil geen ‘gluten’ in haar menu, de schoonbroer krijgt een allergische reactie als hij nog maar een vis op zijn bord ziet liggen. Nonkel kan niet zonder ‘zijn’ rosbief, tante kwakt over alles een dikke laag roomsaus en vader heeft het gevoel dat hij ‘niet heeft gegeten’ als er geen frieten of kroketten op tafel komen.

Kortom, het is in veel families een grote uitdaging om naar ieder zijn tand te koken. Op die dagen sta je als gastvrouw of -heer in de keuken op het scherpst van de snee om aan al die verschillende wensen te voldoen zodat iedereen er een geslaagd feestgevoel aan overhoudt.

Hoe je het draait of keert: bij de meeste families is vlees hét hoofdingrediënt van het feestmenu. Wanneer je te gast bent, wil je als vegetariër of veganist vooral niet dat ene ‘lastige’ familielid zijn die weer ‘speciaal’ moet doen. Maak het jezelf en anderen gemakkelijk en breng zelf een aantal bijgerechtjes mee. Iedereen tevreden.

Ben je zelf gastvrouw- of heer,  dan ben je baas in eigen keuken! Hoe begin je eraan? Hoe vervang je het stuk vlees zonder dat het gemist wordt bij de nonkel? Hoe bied je een gevarieerd palet aan smaken aan zodat tante haar dresseerkunsten met papperige saus achterwege kan laten?

Bied je gasten veel verschillende gerechtjes aan, zodat er voldoende keuze is. Dit wil niet zeggen dat je je een hele dag moet uitsloven en stressen in de keuken. Maak het jezelf gemakkelijk. Focus bijvoorbeeld op bijgerechten met veel groenten in verschillende structuren, een voedzame soep, kleurrijke salades en een heerlijk dessert. En ga voor (store bought) kwalitatieve, voedzame kant-en-klare vegan of vegetarische burgers en spreads die je enkel nog hoeft te bakken of te verwarmen. Je hoeft je dus niet per se te bewijzen door alles zelf te prepareren. En kook ook niet alsof er die avond een Michelinster van afhangt.

Zorg voor voldoende eiwitten in je gerechten door er bonen of linzen aan toe te voegen. Die maken je gerechten rijker en zorgen voor een voldaan gevoel. Voeg linzen of zwarte bonen toe aan een saus of soep, top een salade met krokant gebakken kikkererwten of serveer toastjes met een lekkere linzenspread. Wat altijd werkt, is een opgevuld bladerdeegje, ingestreken met een lekkere groenten- of bonenspread en opgevuld met gegrilde groenten. Iets krokants doet het altijd goed.

Met deze tips kun je zeker de echte carnivoor zijn ‘heilig’ stukje vlees doen vergeten! Wedden dat je zelfs complimenten zal ontvangen voor je lekkere en gezonde plantaardige feestmenu? Laten we nu vooral hopen dat we straks kunnen vieren in het gezelschap van familie en vrienden en even dat coronaspook uit ons hoofd kunnen zetten