Vegan is hip!

Vegan is hip!

september 30, 2020

Veganisten kregen tot voor kort maar al te vaak een duf imago aangemeten. Het waren ‘straight edgers’, ‘dierenactivisten’ of ‘geitenwollensokken’ die wereldvreemd in het leven stonden en zich niet konden aanpassen aan de maatschappij. Ze aten ‘konijnenvoer’ en kleedden zich in ‘lompen’. Gelukkig behoort dat stereotiep beeld stilaan tot de verleden tijd. Het imago van de moderne planteneter krijgt de laatste jaren een eerlijke poetsbe

Blogpost voor Abinda door Ellen Charlotte Marie

We worden niet langer als sla-etende boomklimmers weggezet, maar lopen nu dus meer in de kijker als echte wereldverbeteraars, als mensen die de komende decennia echt het verschil kunnen maken. Momenteel wordt 70 procent van alle landbouwgrond gebruikt voor de vlees- en zuivelindustrie. Er is te veel land nodig, bossen worden gekapt waardoor een groot deel van onze biodiversiteit verdwijnt en er een tekort aan CO2 ontstaat. Dan spreken we nog niet over het massale waterverbruik dat nodig is voor de verwerking van deze dierlijke producten. Als we onze planeet en onze soort in stand willen houden, dan moet het anders. En het kan anders. Dat besef dringt bij steeds meer mensen door.

Iedereen heeft zo zijn eigen drijfveren om meer plantaardig te gaan eten of zelfs volledig over te schakelen op een plantaardige levensstijl. Vaak gaat het om persoonlijke ‘verbeteringen’. De ene kiest voor een gevarieerd en evenwichtig veganistisch voedingspatroon omdat dit tal van gezondheidsvoordelen biedt. Mensen die veel plantaardig voedsel eten, worden simpelweg gezonder oud. Ze hebben een lager LDL-cholesterol, verminderde kans op kanker, diabetes, overgewicht en hart-en vaatziekten. Ook de grote inname van vezelrijk voedsel zorgt voor een gezondere darmflora. De andere hoopt dan weer als veganist om het dierenwelzijn te verbeteren. Vegans erkennen dat alle levende wezens zelfbeschikkingsrecht hebben en niet onnodig hoeven te lijden voor het plezier en het genot van de mens. Er bestaan genoeg plantaardige alternatieven zonder dat we daarbij aan levensstandaard moeten inboeten.

Mijn uitgangspunt om ‘vegan’ te worden, was in de eerste plaats ingegeven om ‘zo gezond mogelijk’ te eten. Als jonge moeder was ik vaak vermoeid en wilde ik meer energie halen uit mijn voeding Ik begon te experimenteren met nieuwe producten en nieuwe recepten. Het resultaat was en is nog steeds een lange, spannende zoektocht die me nog elke dag verrast. Zonder al te veel moeite ben ik in korte tijd overgestapt naar een volledig plantaardig eetpatroon. En sindsdien heb ik nog nooit het gevoel gehad dat ik iets moet missen. Integendeel, er is zoveel dat niet-vegans moeten missen, omdat ze het simpelweg niet kennen!

We hoeven niet meer urenlang in de keuken te staan of een tiental verschillende winkels af te lopen om de nodige producten te vinden om een schitterend en gevarieerd gerecht te koken. De laatste jaren is het aanbod van veganistische producten enorm uitgebreid. Zelfs supermarkten maken vandaag maar al te graag plaats in hun schappen vrij om deze etenswaren te etaleren. Van veganistische ‘camembert’ tot zoete aardappel zeewierburgers, van hennepmelk tot ready to eat chia pudding. Allemaal binnen handbereik! Ook restaurants en take away-zaken springen met plezier op deze kar.

Dat vegan hip is, bewijst ook de aandacht voor plantaardig eten in de klassieke media én op de sociale media. Die kanalen worden overspoeld met kleurrijke en heerlijke smoothie- en pokébowls die levenskwaliteit en een joie de vivre uitstralen. En als beroemdheden zoals Ellen Pompeo, Benedict Cumberbatch, Bryan Adams, Joachim Phoenix of Moby luidkeels hun enthousiasme voor een vegan lifestyle bezingen en aanmoedigen, krikt dat het imago van de veganist nog meer op. Wie vegan is, is helemaal in!