Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een vegetarisch voedingspatroon gezond is. Het is ook bewezen dat vegetariërs minder lijden aan hart- en vaatziekten en het risico op diabetes beperken.
Het lichaam moet voorzien worden van alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Net daarom is het essentieel dat een vegetarisch dieet bestaat uit voldoende groenten, fruit, peulvruchten, brood, graanproducten, zuivelproducten en eieren.
Er zijn drie voedingsstoffen waar vegetariërs extra aandacht aan dienen te besteden: vitamine B12, ijzer en eiwit. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Plantaardig ijzer wordt moeilijker opgenomen dan dierlijk ijzer maar er zijn voldoende plantaardige ijzerbronnen voor vegetariërs zoals kikkererwten, spinazie en broccoli.
Vegetariërs kunnen hun eetpatroon spiegelen aan de V-schijf. Zo weet je wat je moet eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen: